Sosyal Medya

Güncel

Hakan Albayrak: “Fatmagül’ün Suçu Ne?” gibi diziler tamam da, Diriliş Ertuğrul’un suçu ne?

Karar Gazetesi yazarı Hakan Albayrak Arap dünyasında yasaklanan dizilerin ardındaki sebepleri kaleme aldı.



Hakan Albayrak MBC Grubunun Türk dizilerinin yasaklanmasının ardındaahlaki bir tutumdan ziyade politik kaygıların olduğunu iddia etti. Bu duruma özellikle son dönemde Türk Politikalarından rahatsız olan Suud yönetiminin etkili olduğunu belirten Albayrak, Türk dizilerinin tümünün ahlak dışı görülmesinin yanlış olduğunu savundu.

Yazının Tamamı

Arap dünyasının televizyon imparatorlarından MBC, bünyesindeki kanallarda göstere geldiÄŸi Türk dizilerini yayından kaldırdı. Türk dizilerinin eski bölümlerinin videolarını internet sitelerinden kaldırmayı da ihmal etmedi. Tam da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın Kahire’deki bir toplantıda “hilafeti geri getirmek isteyen” Türkiye’yi Ä°ran ve Katar’la beraber “ÅŸeytan üçgeni”nin parçası olmakla suçladığı ileri sürülürken…
 
MBC’nin merkezi, Türkiye düşmanlığının merkezleri arasında yer alan Dubai’de. KuruluÅŸun sermayesi ise, ‘de facto kral’ Muhammed Bin Selman’ın liderliÄŸinde Türkiye düşmanlığının merkezleri arasına katılmaya namzet olduÄŸu anlaşılan Riyad’da. Belli ki, Türkiye’nin Arap âlemindeki nüfuz alanını daraltmaya yönelik bir hamle ile karşı karşıyayız.
 
***
 
Akit’te Ali Osman Aydın, konu hakkındaki bir yazısında şöyle demiÅŸ: “…Müslüman ülkelerde, Türkiye’de üretilen dizilerin ne tür sosyal sorunlara yol açtığını bizzat görenler için bu karar hiç de sürpriz deÄŸil. EÄŸer Türk dizileri bu çekincelerle, yani yerel kültürü muhafaza endiÅŸesiyle yasaklanmışsa, karara saygı duyulması gerekir diye düşünüyorum. Kimse kusura bakmasın… Çünkü her devletin kendi geleneksel deÄŸerlerini koruma ve yaÅŸatma ödevi vardır, buna biz de dahiliz… Özellikle Müslüman ülkelerde Türk dizilerinin yerel deÄŸerleri yozlaÅŸtırdığı, aile kurumunu zayıflattığı, Batı tipi hedonist bir yaÅŸamı Müslümanlık kamuflajıyla sunduÄŸu gibi meseleler sıkça tartışılıyor. Çünkü birkaç istisna hariç Türk dizileri geleneksel deÄŸerlerimizin müspet yönlerine dair hemen hiçbir ÅŸey barındırmıyor. Daha da kötüsü geleneksel deÄŸerleri bir çatışma alanı olarak tasvir eden diziler izleyicilerine ÅŸiddet, entrika, debdebe, sınırsız gayri meÅŸru iliÅŸki ve cinsellik gibi seküler deÄŸerler aşılıyor. YoÄŸun tüketim kültürü vurgusu, laik düşünce kalıpları ve nihilist popüler kültür de iÅŸin cabası…” (Türk-Arap Ä°liÅŸkilerinde Dizi Krizi, Ali Osman Aydın / Akit, 7 Mart 2018)
 
Aydın’ın eleÅŸtirileri Türk dizilerinin çoÄŸu için geçerli ama “Türk dizileri bu çekincelerle, yani yerel kültürü muhafaza endiÅŸesiyle yasaklanmışsa, karara saygı duyulması gerekir” cümlesi fazla iyimser. Çünkü, bilenler bilir, MBC de yerel kültür ÅŸampiyonu olmaktan çok uzak. Yine de MBC’nin ‘Bu yozluk bize fazla geliyor’ dediÄŸini var sayalım; Türk dizilerine külliyen cephe almasını bununla izah etmenin imkânı var mı? “Fatmagül’ün Suçu Ne?” gibi diziler tamam da, DiriliÅŸ ErtuÄŸrul’un suçu ne? “Gümüş”ten baÅŸlayarak 10 senedir Türk dizileri yayımlayan MBC’nin aklı başına yeni mi geldi sorusu da yerinde olacaktır.
 
Ä°smail YaÅŸa’nın DiriliÅŸ Postası’ndaki deÄŸerlendirmelerine itibar etmek bana daha uygun geliyor:
 
“Kim ne derse desin ve hangi gerekçeyi ileri sürerse sürsün, hiçbir ÅŸey bu kararın tamamen siyasi bir karar olduÄŸu gerçeÄŸini deÄŸiÅŸtirmez. Yani karar, medya grubu yönetiminin kendi kararı deÄŸil. Daha yukarıdan gelen bir emirle alınmış bir karar. Hatta açıklamaların satır aralarından Türk dizilerini boykot kararının tek bir medya grubuna ait olmadığını, birkaç ülkenin birlikte aldığı ortak bir karar olduÄŸunu anlıyoruz. MBC Group Sözcüsü Mazen Hayek’in BirleÅŸik Arap Emirlikleri’nde Ä°ngilizce yayınlanan The National gazetesine yaptığı açıklamada, ‘MBC de dahil olmak üzere birçok Arap ülkesinde Türk dizilerinin yayından kaldırılmasına yönelik bazı medya gruplarını ilgilendiren bir karar alındı’ demesi de bunu gösteriyor. Yani Türk dizilerini boykotun en azından Suudi Arabistan ve BAE’nin kararı olduÄŸunu söyleyebiliriz. Hatta bu ikiliye Bahreyn’i de ekleyebiliriz…”
 
“Türk dizilerinin boykot edilmelerinin asıl sebebi dizilerin Türkiye’yi sevdirdiÄŸi ve bunun bir tür ‘kültür istilası’ olduÄŸu inancı. DiriliÅŸ ErtuÄŸrul ve benzeri dizilerin Arap sokağında da büyük bir beÄŸeniyle izlendiÄŸini biliyoruz. Osmanlı fobisi olanların bu durumdan rahatsız olmaları gayet normal...”
 
“MBC kanallarından Türk dizilerini yayınlamamasını isteyenler, o dizileri seyredenlerin ilk fırsatta tatil için Türkiye’ye koÅŸtuklarına inanıyor. Kararın Türkiye’nin yumuÅŸak gücünün etkisini kırmaya yönelik bir hamle olduÄŸu açık...”
 
“Türk dizilerini boykot adımıyla Türkiye’ye karşı yürütülen soÄŸuk savaÅŸa yeni bir boyut eklendi...” (Türk Dizileri Neden Kaldırıldı, Ä°smail YaÅŸa / DiriliÅŸ Postası, 7 Mart 2018)
 
MBC Sözcüsü Mazen Hayek’in Associated Press’e bu konu hakkında verdiÄŸi demeci tabii ki Ä°smail YaÅŸa’nın yukarıdaki deÄŸerlendirmelerinin ışığında okuyoruz. Amerikan haber ajansına göre Mazek, Türk dizilerini yayından kaldırma kararının MBC yönetiminden mi yoksa kuruluÅŸ haricinden mi geldiÄŸi sorusuna cevap vermeye yanaÅŸmayıp, “I can’t confirm who took the decision” demiÅŸ. Türkçesi: “Kararı kimin aldığını söyleyemem”.  Daha serbest ama daha doÄŸru bir tercümeyle: “Kararı kimin aldığına dair bu iki tahmininizden birini doÄŸrulamaya yetkim yok.”
 
***
 

 

MBC’nin başında bulunan kraliyet ailesi mensubu Velid Ä°brahim’in, Suudi Arabistan’daki “yolsuzlukla mücadele” furyasında tutuklanan kodamanlar arasında bulunduÄŸunu ve geçenlerde serbest bırakıldığını belirtmekte yarar var. Malum; güçlü bir iddiaya göre Muhammed Bin Selman’ın ÅŸartlarını kabul edenler serbest bırakılıyor. Türk dizilerini yayından kaldırmak, bu ÅŸartlardan biri olsa gerek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.